Hvad betyder longevity? At leve sundt, længere!

Longevity - hvad er det?

Du har sikkert hørt udtrykket longevity før, men hvad betyder det egentlig? For at besvare det spørgsmål er vi nødt til at dykke lidt ned i historien. Med den stigende forurening og usunde livsstil er den gennemsnitlige forventede levetid faldet. Mens vores bedsteforældres generation levede op til 80, 90 eller endda 100, er vi langt fra tæt på det. Dette varierer afhængigt af, hvor i verden man kommer fra. Ifølge Statista var den gennemsnitlige forventede levetid globalt set 72,74 i 2019. Selvom dette er højere end forventet levetid i 2009, som var 70,25, er vi stadig langt fra at kunne betegnes som sunde.

Moderne medicin har bestemt mindsket virkningerne af dødelige sygdomme, men de kroniske sygdomme er øget i antal. Så hvordan lever man længere? Hvad er lang levetid? Hvordan øger man sin levetid? Er sund kost vejen frem? Eller er det genetik?

Lad os lære mere om, hvad lang levetid er, og få nogle tips til at forblive sunde, når vi bliver ældre!

Longevity eller Lang levetid: Hvad betyder det?

Ligesom det lyder, betyder lang levetid at have en længere levetid end gennemsnittet. Men det handler ikke kun om tallene. Det er mere en samling af forskellige faktorer, der også inkluderer livskvalitet. Det giver ikke mening at leve et liv, hvor man føler sig syg og tilbringer det meste af tiden på hospitalet.

I dag er vores forventede levetid bedre takket være moderne teknologi og medicin, men at være sund er noget andet. Forebyggende pleje og en sund livsstil er det, vi skal fokusere på for at tilføje flere sunde år.

Spiller genetik en rolle i lang levetid? Svaret er både ja og nej. Mens genetik spiller en rolle, kan risikoen for dødelighed altid mindskes ved at vælge en sund livsstil.

At afkode betydningen af lang levetid og forstå dens sande essens ville hjælpe med at mindsker risikofaktorerne. Kort fortalt, det handler mere om at forstå sin sundhedsperiode i modsætning til sin levetid.

 

From life span to health span, the longevity curve

At forbinde forventet levetid til sundhedsperiode

Da absolut levetid bliver mere meningsløs, har videnskaben brug for et nyt syn på lang levetid. I denne sammenhæng er et nyt udtryk opstået: sundhedsperiode.

Lang levetid og sundhedsperiode bruges undertiden udskifteligt, men udtrykket "sundhedsperiode" henviser til antallet af år, en person er i stand til at leve i god sundhed uden sygdom. Forventet levetid er steget støt over hele verden i de sidste årtier, men sundhedsperioderne er ikke holdt trit.

Ifølge undersøgelser er forskellen mellem forventet levetid og sundhedsperiode omkring 9 år. Det er ikke alt, dog. Ifølge WHO's skøn vil en tysk person født i dag kun tilbringe 71 af sine 82 år i sund tilstand. 11 år med nedsat livskvalitet.

 

Vejen til et langt og sundt liv

Sociale, kliniske og videnskabelige elementer har alle en rolle i at forlænge sundhedsperioden. At bremse aldrings- og sygdomsprocessen er afgørende, hvis vi ønsker at forbedre vores liv. Det er vigtigt at afsætte tid og penge til studier, som vil tillade os at indsamle information, der vil hjælpe os med at forfølge behandling og forlænget sundhed.

Når det kommer til en bestemt sygdom eller aldring generelt, spiller det ikke rigtig nogen rolle. Purovitalis' hovedmål er at hjælpe dig med at forbedre din livskvalitet.

At bidrage til at leve sundt, længere findes i alle vores produkter. NMN, Quercetin, Resveratrol, Hyaluronic Acid og Spermidine er nogle af vores topmoderne kosttilskud til en sund livslængde, understøttet af vores Biologiske Alders Test.

Ikke desto mindre begynder eller stopper langvarig sundhed ikke med en enkelt test eller en håndfuld kosttilskud taget på en impuls. Opretholdelse af dit velvære begynder med dig!

Tips til at leve sundt, længere...

1. Regelmæssig motion

Medmindre din læge strengt har rådet dig imod det, er der ingen undskyldning for at sidde stille. Ifølge forskning viser det sig, at regelmæssig moderat motion kan hjælpe med at reducere aldringsprocessen.

Øvelser hjælper med at forbedre kroppens kernekraft og reducerer problemer som rygsmerter eller muskelømhed. Det hjælper også med at forbedre din kropsholdning og forebygger ulykker. Vores knogler mister deres tæthed med alderen og kan endda brække fra et let fald. Så det er vigtigt at have en god balance.

Derudover er der mange flere fordele ved regelmæssig træning, når du bliver ældre. Det kan forsinke eller endda forhindre sygdomme som diabetes, osteoporose eller hjertesygdomme. Let og regelmæssig motion kan også øge dit adrenalin. Dette hjælper igen med at forbedre dit generelle humør og lindre eventuelle symptomer på depression.

Alderdommen er også kendt for at fremkalde kognitive sygdomme, som kan forebygges med en aktiv livsstil.

2. En afbalanceret diæt giver et sundt liv

At holde sig sund og nyde et langt liv betyder ikke, at man skal sulte sig selv. Det handler faktisk mere om at etablere en balance på din tallerken. Fra kulhydrater til fedtstoffer og omega-fedtsyrer bør hvert måltid du spiser være rig på grundlæggende næringsstoffer. Studier viser at ved at spise godt med grøntsager, kan du holde dig frisk og sund. 

3. Sov godt, men ikke for meget...

Vi ved alle, hvor vigtigt det er at sove. Hvis du ikke sover i mere end 48 timer, begynder din krop at vise tegn på stress. Generelt anbefales det at få 7 til 8 timers søvn for en gennemsnitlig person. Men som vi bliver ældre, kan vi blive trætte ret hurtigt, hvilket kan få dig til at føle dig søvnig for ofte.

Det betyder dog ikke, at du skal drikke krus efter krus kaffe for at undgå at sove. Udover dine 8 timers søvn kan du tage en lille lur, når din krop virkelig har brug for det. For eksempel kan 20 til 30 minutters lur en eller to gange om dagen hjælpe dig med at holde dig aktiv.

Sleep is good. But don't overdo it.

4. Vær socialt aktiv

Når vi bliver ældre, mindskes vores sociale forbindelser over tid. Du fester måske ikke hele natten som før, men at have et socialt liv er stadig vigtigt. Du kan hænge ud med dine venner, snakke i telefonen eller endda lave mad sammen. At være sammen med mennesker, du holder af, kan øge dit oxytocin og hjælpe dig med at føle dig glad. Dette velvære hormon hjælper også med at fremkalde afslapning og ro. Derudover reducerer det også inflammation i kroppen.

Du kan også dyrke meningsfulde relationer med venner ved at dele hobbyer og passion for noget.

5. Undgå at ryge og drikke (for meget) alkohol

At drikke i moderate mængder kan faktisk være til gavn, men at ryge giver ingen fordele overhovedet. Selv med at drikke alkohol kan man dog nemt overskride den anbefalede grænse. Derudover kan at drikke alkohol eller rygning i årevis få en til at ældes markant hurtigere.

De synlige tegn på overfladen er ikke kun overfladiske. De repræsenterer, hvad der sker indeni. Jo sundere du er, desto yngre ser du ud, og desto længere lever du.

6. Få et helbredstjek en gang imellem...

Selvom du fører en sund livsstil, kan du ikke være 100% sikker på din helbredstilstand. Derfor er det vigtigt at få regelmæssige helbredsundersøgelser hos din læge. Prøv at holde dig til en læge i stedet for at besøge flere forskellige. Dette vil hjælpe din læge med at etablere din medicinske historik og hjælpe med bedre behandling.

Der er ingen skade i at få en anden medicinsk vurdering, hvis du ikke er tilfreds. Men nøglen er at følge den enes råd for at undgå forvirring.

Konklusion på at leve sundt, længere

Nu hvor du har din checkliste for at holde dig sund, selv når du er ældre, er tiden inde til at komme i gang. Du behøver ikke at skynde dig. Det er okay at begå fejl og miste kontrollen fra tid til anden. Men nøglen er at bringe disciplin ind og komme tilbage på sporet, når du falder af. Husk, lang levetid handler ikke kun om at leve længe. Det handler mere om din lykke, sundhed og at være tilfreds så længe du lever.