Kan Resveratrol anvendes til vægttab - her er hvad vi ved...

Fitness og sundhed er de nye mantraer i vores moderne generation. Det er svært for de fleste mennesker at finde tid til at motionere og spise sundt, næringsrigt mad på grund af deres travle tidsplaner. Som et resultat stoler de på antioxidante kosttilskud. I de senere år er vægttab kosttilskud som resveratrol blevet mere og mere populære. Sundhedsfremmende kosttilskud indeholdende resveratrol er blandt de mest populære og foretrukne.

 Vægttab med Resveratrol

Hvad er Resveratrol?

Resveratrol: Resveratrol er en naturligt forekommende polyfenolforbindelse i planter, der fungerer som en antioxidant. Når planter angribes af patogener (bakterier eller svampe), beskytter den dem. Resveratrol kan findes i flere planter og rødvin. Æbler, druer, hindbær, blåbær, morbær, jordnødder og hindbær er de førende fødevarer, der er rige på resveratrol. Disse forbindelser er koncentreret i kerner og skind af druer, jordnødder, bær og rødvin.

 

Primære fordele ved Resveratrol:

Resveratrol, ligesom andre antioxidanter, beskytter kroppen mod ustabile molekyler ved at fange og afbøde dem. Det fjerner dem fra celleomgivelserne. Resveratrol beskytter cellernes DNA og forhindrer celleskade forårsaget af frie radikaler. Resveratrol har været involveret i at have mange sundhedsmæssige fordele såsom:

Det kan beskytte hjertet og kredsløbssystemet ved at passe flere typer kræftceller.

Det kan forhindre kræftceller i at replikere og sprede sig. Resveratrol kan mindske risikoen for hjerteanfald ved at sænke kolesterolniveauet og beskytte mod blodpropper.

Resveratrol-tilskud kan sænke blodsukkerniveauet på grund af deres antioxidante egenskaber, hvilket kan hjælpe med at sænke blodtrykket.

At drikke rødvin kan bremse aldersbetinget tilbagegang på grund af den antiinflammatoriske aktivitet af resveratrol.

Det kan beskytte nerve- eller hjerneceller mod alvorlig skade. Dette kan hjælpe med at håndtere diabetesproblemer ved at forhindre insulinresistens. Det øger insulinfølsomheden og beskytter kroppen mod diabeteskomplikationer.

  Hvilken rolle spiller Resveratrol ved vægttab

  Vægtøgning er et betydeligt sundhedsproblem globalt, og dets udbredelse og alvor er stigende. Derfor er behandlingen af fedme blevet en meget vigtig klinisk og social opgave. Blandt strategierne til behandling af vægtøgning har resveratrol fået meget opmærksomhed. Resveratrol er kendt som en anti-fedme middel på grund af dets lipidsænkende og kaloriebegrænsende egenskaber.

  Trods alle beviser, der støtter træningsfordelene ved resveratrol, er påstande fra producenter om, at kosttilskud hjælper folk med at tabe sig eller opretholde en sund vægt, svære at bekræfte. Samlet set har systematiske studier og metaanalyser fundet, at indtagelse af resveratrol signifikant reducerede kropsvægt, BMI, WC og kropsmasse fedt og signifikant øgede muskelmasse, men havde ingen effekt på leptin- og adiponektinniveauer.

  Hvad siger forskerne om resveratrol og vægttab? 

  I de seneste år har mange forfattere undersøgt virkningerne af resveratrol på fedme og metabolisk syndrom. De har rapporteret forbedringer i glukosehomeostase og reduceret kardiovaskulær risiko forbundet med fedme eller vægtøgning. Men den præcise mekanisme, hvormed resveratrol udøver sine gavnlige virkninger, er ikke fuldt forstået. Selvom mange undersøgelser har undersøgt de gavnlige virkninger af resveratrol på laboratoriedyr, har der været flere ofte modstridende studier i kliniske undersøgelser af mennesker, der evaluerer resultaterne af resveratrol vægttab.

  I de sidste år, har mange forskere studeret effekten af resveratrol på vægtøgning og metabolisk syndrom.

  Eksperter har rapporteret forbedringer i glukose-homeostase og reduceret kardiovaskulær risiko forbundet med vægtøgning. Men den nøjagtige mekanisme, hvormed resveratrol udøver sine gavnlige virkninger, er ikke fuldt ud forstået.

  Forsøg udført på dyremodeller har vist, at resveratrol signifikant reducerer kropsvægt. Denne model har en virkning, der ligner en kalorierestriktionsregime.

  Det forbedrede også den forringede mitokondriefunktion i mange metaboliske sygdomme og cellulær insulinfølsomhed hos mus, der blev fodret med en højeffektdiæt.

  I laboratoriestudier har det endokrine system vist, at resveratrol hæmmer produktionen af modne adipocytter og hæmmer fedtopbevaring, i det mindste på cellulært niveau.

  Desuden viste en undersøgelse, at rotter, der blev fodret med en fedtholdig diæt, der indeholdt resveratrol, vejede omtrent det samme som mus, der blev fodret med en fedtholdig diæt uden kosttilskud. Det er dog svært at fastslå den egentlige årsag til at opretholde vægten, fordi resveratrol ser ud til at øge evnen til at træne oftere og hårdere.

  En anden undersøgelse af gnavere, der blev fodret med en fedtholdig diæt og suppleret med resveratrol, viste et vist vægttab. Disse resultater er dog ikke konklusive på grund af dosisvariationsfaktoren i undersøgelsen.

  Desuden viste en anden undersøgelse på rotter, der blev fodret med en naturlig diæt med eller uden resveratrol i 15 uger, at resveratrol ikke medførte statistisk signifikante ændringer i kropsvægt. Som følge heraf er effektiviteten af resveratrol-tilskud til vægttab tvetydig.

  Men med over 100 kliniske forsøg med resveratrol i gang kan evidensbaserede reaktioner forekomme.

  Inden du går i gang med Resveratrol

  Konsulter din læge: Hvis du er allergisk over for resveratrol eller andre lægemidler, så tal med din læge, inden du tager resveratrol. Dette lægemiddel kan indeholde nogle inaktive ingredienser, der kan forårsage alvorlige allergiske reaktioner eller andre alvorlige problemer. Tal med din læge, inden du bruger dette lægemiddel, hvis du har blod-, nyre-, mave-tarmsygdomme eller maveproblemer.

  Risiko for blødning: Resveratrol kan bremse blodets koagulation og øge risikoen for blødning hos personer med blødningsforstyrrelser. For at minimere risikoen for blødning bør personer, der har haft en operation, stoppe med at tage resveratrol 2 uger før operationen og genoptage det 2 uger senere.

  Østrogenaktivitet og hormonfølsomhed: Da dette lægemiddel har lav østrogenaktivitet, bør kvinder med kræft eller andre østrogenfølsomme tilstande konsultere deres læge, før de tager det.

  Operation: Personer, der har haft en operation, bør stoppe med at tage resveratrol 2 uger før operationen og bør ikke tage det i 2 uger efter operationen for at mindske risikoen for blødning.


  Konklusion

  Generelt har mange prækliniske studier rapporteret, at resveratrol forbedrer glukosemetabolisme og homeostase, hvilket tyder på, at det kan bruges som en terapeutisk strategi i kampen mod fedme. Imidlertid er beviserne fra menneskelige studier sparsomme, nogle gange modsatrettede og ufuldstændige. Derfor anbefaler eksperter ikke at tage det som et supplement til vægttab eller forebyggelse af sygdomme, indtil der er gjort forskning på et højere niveau. Mens der ikke er nogen god grund til at undgå resveratrol til vægtstyring eller andre formål, er der heller ikke nogen god grund til at forvente mirakuløse resultater.