Hvordan ændres biomarkører med NMN-indtag?

Fysiologisk og medicinsk forskning ved hjælp af molekylærbiologi og genetik har beskrevet mekanismen bag levetid og aldring. Men måden, man ældes på, er ikke den samme for alle. Fysiologisk aldring er en naturlig proces, som er alle levende organismers skæbne, og som kan øges eller mindskes på grund af livsstilssygdomme. Den ekstra aldring, der tilføjes til din fysiologiske aldring, kaldes patologisk aldring, som kan forbedres ved livsstilsstyring.

Forskere fastslog effekten af oral indtagelse af NMN-tilskud på forskellige biomarkører.

I 2019 vil antallet af mennesker på 80 år tredobles i løbet af de kommende 30 år ifølge prognoserne i World Population Prospects fra FN's Department of Economic and Social Affairs (DESA). Men takket være fremskridt inden for folkesundhed og moderne teknologi lever verden længere og sundere.

Et længere liv er dog ikke nogen garanti for et sundere liv. Din krop bliver skrøbelig, når du bliver ældre, og det gør dig mere udsat for sygdomme. Men forskere undersøger de molekyler, der har anti-aldringseffekter og hjælper dig med ikke bare at leve længere, men også sundere, såsom NMN (nicotinamide mononucleotide).

I den nuværende undersøgelse bestemte forskerne effekten af oral indtagelse af NMN-tilskud på forskellige biomarkører. Og undersøgte, hvordan NMN er et effektivt ernæringsmæssigt anti-aldringstilskud.

Lad os diskutere, hvad der er biomarkører, NMN-kosttilskud og deres effekt på biomarkører.

Biomarkører

Biomarkører er de biologiske molekyler, der er til stede i væv, kropsvæsker og blod, og som afspejler unormale og normale kropsprocesser. Desuden bruges biomarkører til at undersøge sygdomstilstande.

Hvad er NMN?

Det er et vigtigt molekyle, der findes i alle kroppens celler, også kendt som NAD+. Cellerne bruger dette molekyle i flere vigtige funktioner, især i energiproduktionen. Og denne energi bruges til at aktivere det protein, som reparerer beskadiget DNA. Men med alderen falder dette molekyle i kroppens celler. Flere undersøgelser har vist, at man kan opretholde et sundt niveau af NAD+ ved at give kroppen et tilskud af dets forstadier, NMN.

Undersøgelsespersoner og protokol

Forskerne udvalgte 17 forsøgspersoner (postmenopausale kvinder mellem 50 og 80 år). Deltagere, der havde en sygdomshistorie, i øjeblikket var i behandling, havde lægemiddelallergi eller havde gennemgået en operation, blev udelukket. Hårde NMN-kapsler indeholdende 150 mg NMN var testproduktet i undersøgelsen. Forskerne gav forsøgspersonerne to kapsler oralt om dagen efter morgenmaden i otte uger. I løbet af undersøgelsen rådede forskerne deltagerne til ikke at ændre deres livsstil, herunder at ryge og drikke og indtage ny mad. Forsøgspersonerne blev også bedt om ikke at dyrke motion og undgå at sove sent om aftenen. Forskerne målte flere biomarkører, herunder body mass index (BMI), blodtryk og hudforhold i starten og slutningen af undersøgelsen. Målingen blev foretaget for at evaluere effekten af NMN-tilskud på biomarkører.

Virkning af NMN-tilskud på fysiske målinger

Resultaterne viste ingen synlige ændringer i fysiske målinger som basalstofskifte, kropsfedt, grebsstyrke og blodtryk. Mens de deltagende forsøgspersoners BMI steg fra 23 til 23,5.

Effekt af NMN-tilskud på blodets biokemi

Antallet af blodplader i blodet steg fra 25 til 27 µL, men amylaseniveauet faldt fra 75 til 69 µL. Biomarkører relateret til stofskiftet såsom HbA1c (biomarkør i glukosemetabolismen) faldt fra 5,3 til 5,2 %. Derudover faldt HDL (biomarkør for lipidmetabolisme) fra 67 til 72 mg/dL. Resultaterne viste dog ingen ændring i osteocalcin og type 1-kollagen (biomarkør for knoglemetabolisme).

Virkning af NMN-tilskud på hormoner

Adiponektin udskilles fra fedtceller og fungerer som et hæmmende molekyle mod livsstilssygdomme og steg fra 13 til 16 µg/mL. På den anden side blev der ikke observeret nogen klar effekt på kortisol, skjoldbruskkirtelhormoner og østradiol.

Biomarkører med NMN og NAD

Virkning af NMN-tilskud på NAD+-syntese

Resultaterne viste en betydelig stigning i syntesen af NAD+ i cellerne efter tilskuddet af NMN. NAD+-produktionen steg fra 15 til 17 ng/mL.

Virkning af NMN-tilskud på huden

Resultaterne viste et signifikant fald i seks hudrelaterede parametre hos forsøgspersonerne. Parametrene var fugt, spænding, urenheder, afskalning, udbrud og ru hud.

Effekt af NMN-tilskud på huden

Effekt af NMN-tilskud på kropslige fornemmelser

Efter undersøgelsens afslutning observerede forskerne flere kropslige fornemmelser hos forsøgspersonerne. For eksempel forbedring af huden, bedre søvn, reduktion af træthed og mindre muskelsmerter efter arbejde. Derudover blev der observeret flere positive resultater såsom forbedret nattesyn, reduktion i vægtøgning og en varmere krop som nævnt i table 1. Resultaterne afslørede dog nogle negative effekter hos to deltagere, herunder diarré, døsighed og svimmelhed.

På bundlinjen

Undersøgelsen har afspejlet flere positive ændringer i forskellige aldersrelaterede biomarkører. For eksempel en stigning i BMI, bedre hudtilstand, et fald i HbA1c og HDL, bedre søvnkvalitet, bedre syn og en forbedret NAD+-syntese. Så resultaterne tyder på, at NMN-tilskud er et lovende værktøj til at bremse aldring og øge den forventede levealder. Desuden bør FDA også godkende dette stof og definere det rette dosisniveau til daglig brug. Alligevel gør dets fordele det lovende og tiltrækker folk til daglig brug.