Resveratrols leverbivirkninger: aflivning af myter

Resveratrol er en fenolforbindelse, som flere planter producerer på grund af svampe- og bakteriekolonisering. Det findes hovedsageligt i hindbær, vindrueskaller, jordnødder og blåbær, mens den højeste koncentration findes i rødvin. Det er en udbredt myte, at resveratrol giver bivirkninger i leveren. Samtidig har flere videnskabelige undersøgelser vist, at resveratrol kan forebygge eller bremse udviklingen af en lang række sygdomme. Interessant nok forklarer mange evidensbaserede studier også dets terapeutiske egenskaber i forbindelse med forebyggelse eller behandling af leversygdomme. Lad os diskutere, hvordan resveratrol understøtter leverens sundhed og forebygger leverskader.

Resveratrol bivirkninger lever, titelbillede med druer

Har resveratrol bivirkninger på leveren?

Ikke overhovedet! Resveratrol har ikke bivirkninger på leveren. En nylig undersøgelse på mennesker har vist, at der ikke er rapporteret om leverskader på grund af resveratrol. Men høje doser (mere end 20 mg pr. kg kropsvægt) af denne forbindelse øger frigivelsen af aminotransferaseenzymet, samtidig med at glutathionet i kroppen falder. Og denne tilstand resulterer i leverskade og inflammation. Derfor er en passende dosis vigtig, så rådfør dig med din læge, før du begynder på et middel.

Leverens sundhed og resveratrol: molekylære mekanismer

Inflammation og oxidativ stress

Resveratrol har et fremragende potentiale til at øge antioxidantaktiviteten i din krop, hvilket understøtter leverens sundhed og forebygger lidelser. Det virker først og fremmest ved at reducere antallet af reaktive oxidative arter (ROS), eliminere frie radikaler og øge aktiviteten af naturlige antioxidantenzymer i kroppen.

Kan forebygge leverfibrose

Oxidativt stress spiller en grundlæggende rolle i udviklingen af leverfibrose og ikke-alkoholisk fedtleversygdom. I den forbindelse forbedrer resveratrol funktionen af leverens endotelceller og reducerer portaltrykket. Nyere forskning har vist, at oral indgivelse af 10 til 20 mg resveratrol i seks uger har reduceret portaltrykket betydeligt hos cirrotiske rotter. Denne effekt skyldtes en øget produktion af nitrogenoxid i kroppen, hvilket reducerer leverfibrose.

 

 

Diabetes og leverens glukosemetabolisme

Flere videnskabelige undersøgelser har understreget den positive effekt af resveratrol på leveren hos diabetiske rotter. Faktisk kan det også genoprette leverens regulerende funktion i glukosemetabolismen. Dette hænger sammen med dets evne til at aktivere enzymerne i glukosemetabolismen hos mennesker med diabetes. Resveratrol øger aktiviteten af hexokinase, som er et vigtigt enzym i glykolysen. Desuden øger det insulinniveauet i blodet, som er ansvarligt for disse ændringer. Resveratrols gavnlige rolle er stærkt forbundet med dets insulinafhængige rolle i lever- og skeletmuskulaturen.

Levervirusser

Resveratrol har en solid evne til at stoppe replikationen af infektiøse vira i leveren, herunder influenza A, herpes simplex og varicella-zoster. En nylig undersøgelse har vist, at et dagligt oralt indtag af 30 mg resveratrol kan stoppe replikationen af viral hepatitis C (HCV) betydeligt.

Resveratrol og paracetamol

Ifølge sundhedseksperter er overdreven brug af paracetamol den førende årsag til leversvigt. Paracetamol er også kendt som hepatoxic, der forårsager leverskader på grund af inflammation og oxidativ stress. Interessant nok resulterer paracetamol ikke i leverskader i sig selv, men en af dets metabolitter, NAPQI (N-acetyl-p-benzoquinone imine), reducerer glutathionniveauet (naturlig antioxidant) i leveren, hvilket fører til inflammation. Desuden omfatter risikofaktorer for levertoksicitet alkoholforbrug, overdreven brug af medicin og anoreksi. Men resveratrols egenskaber som antioxidant og opsamler af frie radikaler gør det velegnet mod paracetamol-induceret toksicitet i leveren. En nylig undersøgelse har vist, at behandling af hepatocytter med resveratrol før og efter brug af paracetamol kan sænke niveauet af ALT-enzymet i blodet og dermed fremme leverskader.

Resveratrol og ethanol

Overdreven alkoholindtagelse øger acetatproduktionen i leveren, hvilket fremmer inflammation. Derudover øger alkoholmetabolitter også frigivelsen af frie radikaler, hvilket fører til oxidativ stress i leveren. Flere undersøgelser har vist, at indgivelse af resveratrol i vand kan undgå dødelighed, ethanolinduceret leverskade og oxidativ stress hos mus. Der var 100 % dødelighed i gruppen, der drak ethanol, i løbet af denne ti uger lange undersøgelse, og 5 % i resveratrolgruppen.

Kemisk induceret leverskade og resveratrol

Flere typer kemikalier kan føre til leverskade. Resveratrol har en positiv effekt på denne type kemikalieinduceret leverskade. De mest almindelige hepatotoksiske kemikalier omfatter naphthalen og cadmium. I denne tilstand reducerer behandling med resveratrol niveauet af ALT-enzymer og bilirubin, der forårsager betændelse, samtidig med at antioxidantenzymernes aktivitet øges

.

Leverskade på grund af fedtfattig kost og resveratrol

En fedtfattig kost kan skade leveren betydeligt hos både dyr og mennesker og føre til fedtleversygdomme. Flere undersøgelser har vist, at resveratrol har en hepatobeskyttende virkning på leverskader på grund af højt fedtindhold. Endnu en undersøgelse har vist, at oral indgivelse af resveratrol i ti uger kan reducere det samlede serumkolesterol, lipider og triglyceridniveauer i fede rotter betydeligt.

Non-alkoholisk fedtleversygdom og resveratrol

Ifølge en nylig undersøgelse rammer NAFLD op til 15 % af de voksne i Asien og 30 % i de vestlige lande. Det er den mest udbredte leversygdom i verden. Sygdommen er kendetegnet ved aflejring af ekstra fedt i leveren. NAFLD udvikler sig langsomt til skrumpelever, som i sidste ende fører til leversvigt. NAFLD er den førende og mest almindelige årsag til levertransplantationer hos voksne i USA. Almindelige risikofaktorer for NAFLD omfatter kronisk nyresygdom, hjertesygdomme, diabetes og hyperlipidæmi.

Resveratrol bivirkninger lever: Konklusion

Resveratrol-bivirkninger lever er en almindelig myte, mens det giver flere sundhedsmæssige fordele. Dets potente antiinflammatoriske og potentielle antioxidanteffekt gavner din lever og hele kroppen. Det kan beskytte din lever mod flere lidelser, herunder ikke-alkoholisk fedtleversygdom, skrumpelever, ethanolinduceret leverskade, kemisk induceret levertoksicitet, leverskade på grund af virus og leversvigt. Men en for stor dosis kan være skadelig, så konsulter først din læge for at finde den rette dosis af denne superingrediens.

Referencer

  1. http://doi.org/10.1590/0001-3765202020191230
  2. https://www.nature.com/articles/nrd2060
  3. https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.510270512
  4. https://www.mdpi.com/1424-8247/13/10/285
  5. https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/cjpp-2017-0001