Hvad er NAD+ og hvorfor er det vigtigt?

Nicotinamid adenin dinukleotid er et molekyle, som er til stede i alle menneskelige celler. Det spiller en vigtig rolle i reguleringen af flere biokemiske reaktioner, såsom regulering af signaleringsveje, DNA-reparation, metabolisme, cellulære processer og aldring.

Forskningen har fundet ud af, at når der er en stigning i cellulære energiniveauer, stiger NAD+-niveauerne også. Denne cellulære energi giver brændstof til dit liv og giver styrke til din hjerne, dit hjerte og beskytter mod DNA-skade, hvilket kan øge din levetid.

What is NAD+ and why is it important?

En anden undersøgelse fremhæver, at NAD+ spiller en vigtig rolle i at give brændstof til stofskiftet og drive mitokondrierne - energicentrene i cellerne. Det hjælper med at omdanne fødevarer til energi, der opretholder alle kropslige funktioner. Modsat forringer et fald i NAD+ niveauer kroppens evne til at syntetisere cellulær energi, som er betydningsfuld for at fremme beskyttelse mod DNA-skader.

I din krop dannes dette molekyle af simple aminosyrer som tryptofan, fødevarer der indeholder nicotinsyre (NA)(NMN), nicotinamid ribosid (NR) og andre forstadier.

Why do NAD levels decline with age?

Hvorfor bliver vi ældre?

Forskningen har vist, at et fald i NAD+ niveauer er den primære årsag til aldring. Der sker en markant reduktion af NAD+ i din hud (næsten 50% nedgang), når du ældes.

Yderligere, har to studier brugt MRI til at bestemme det aldersrelaterede fald i NAD+ i menneskets hjerne. Den indledende forskning, der blev udført i 2015, afslørede et markant fald i intracellulære NAD+ niveauer og redox-tilstand i hjernen som med aldring. Det andet studie, der blev gennemført i 2019, viste, at der fra voksenalderen til at man bliver ældre, er et fald på 10 til 25% i NAD+ niveauerne i menneskets hjerne.

“The loss of NAD as we age, and the resulting decline in sirtuin activity, is thought to be a primary reason our bodies develop diseases when we are old but not when we are young.”

- David A. Sinclair, Lifespan: Why We Age—and Why We Don't Have To

Hvorfor falder niveauerne med alderen?

NAD + niveauer falder med alderen af flere årsager. En af de primære årsager skyldes ændringer i stofskiftet og næringsstofabsorptionen, som opstår, når vi bliver ældre. Med alderen falder vores kroppe i effektivitet til at absorbere og udnytte essentielle næringsstoffer, herunder dem, der er ansvarlige for NAD + syntese. Derudover kan eksponering for miljømæssige stressfaktorer, såsom oxidativ stress og inflammation, også føre til et fald. Livsstilsfaktorer, såsom dårlig kost, mangel på fysisk aktivitet og kronisk stress, kan også bidrage til faldet med alderen. Disse faktorer, kombineret med normale aldringsprocesser, kan føre til en betydelig nedgang i NAD + niveauer og negativt påvirke cellulær metabolisme, genudtryk og generel sundhed.

En bedre forståelse af NAD+

What is NAD+, nad molecule

Ifølge sundhedseksperter er der en sund forsyning af NAD+ i din krop i en ung alder, hvilket holder dig ungdommelig og vedligeholder god sundhed. Dette skyldes, at det giver en direkte forbindelse mellem din cellulære signalering og metabolisme. Desuden spiller det en afgørende rolle i at støtte dit immunsystem, regulere søvncyklusser og reparere DNA-skader. Når det naturlige niveau falder, falder din forventede levetid også. Lave niveauer øger også risikoen for flere kroniske sygdomme og gør synlige tegn på aldring mere markante. Men bare rolig! Det er muligt selv at øge disse niveauer hver dag. Og ved at øge dit NAD+-niveau fremmer du også dit generelle helbred, din fysiske energi og dit stofskifte.

Læs også: De 11 bedste levetids tips, understøttet af videnskaben

Hvad er forskellen på NAD og NADH?

NAD og NADH (Nicotinamide Adenine Dinucleotide Hydrogen) er to relaterede former af molekylet, som spiller kritiske roller i den cellulære metabolisme. Den vigtigste forskel mellem de to ligger i deres elektronindhold. NAD er et oxideret molekyle, hvilket betyder, at det har mistet elektroner, mens NADH er dens reducerede form, hvilket betyder, at det har fået elektroner.

NAD og Sirtuiner

Sirtuiner er en klasse af enzymer, der kræver NAD+ som en cofaktor, og som spiller afgørende roller i reguleringen af cellulær metabolisme, genekspression og stressresistens. Et fald i NAD-niveauer med alderen fører til en nedsættelse af sirtuinaktiviteten, hvilket bidrager til aldring og aldersrelaterede sygdomme. Sirtuiner virker ved at fjerne acetylgrupper fra specifikke proteiner, hvilket fører til ændringer i cellulær metabolisme og genekspression. Ved at opretholde tilstrækkelige niveauer af NAD kan sirtuinaktiviteten understøttes, hvilket bidrager til optimal cellulær funktion og overordnet sundhed.

Genetablering af NAD+

At genoprette NAD+ niveauer kan opnås gennem intravenøs (IV) terapi, kosttilskud eller livsstilsændringer. IV-terapi indfører direkte molekylet i blodbanen for øjeblikkelige virkninger. Det er en populær behandling for anti-aging og foryngelse.

For at maksimere fordelene er det vigtigt at forstå begrænsningerne ved NAD+ kosttilskud. Desværre kan molekylet ikke optages i store mængder for at forbedre cellen signifikant, når det indtages oralt. Dette skyldes, at det er et komplekst molekyle, der nedbrydes i mindre dele under fordøjelsen, hvilket gør det svært for kroppen at absorbere og bruge effektivt.

En mere effektiv tilgang er at bruge NAD+ forløbere, såsom nicotinamid ribosid (NR) eller nicotinamidmononukleotid (NMN), som kan omdannes til NAD+ af kroppen. Studier har vist, at disse forløbere kan øge NAD+ niveauer, når de indtages oralt, men resultaterne kan variere.

NMN supplements supplements by purovitalisØg NAD naturligt

Den mere effektive måde at opretholde tilstrækkelige niveauer af NAD+ er at foretage nødvendige livsstilsændringer.  Ved at følge disse ændringer i dagligdagen kan du gøre dine NAD+ niveauer stærke. Og du kan opretholde høje energiniveauer og en sund metabolisme.