Resveratrols effekt på testosteron/østrogen-ubalance: 5 ting at tage med sig

Resveratrol er en fenolforbindelse, som findes i rigelige mængder i drueskind. Det er også til stede i forskellige bær, soja og jordnødder. Flere undersøgelser har vist, at resveratrol har en stærk anti-aging, anti-inflammatorisk, fytoøstrogen og antioxidant aktivitet. Endnu en undersøgelse har vist, at det også kan hjælpe med at afbalancere hormonforstyrrelser hos kvinder med polycystisk ovariesyndrom (PCO). Ifølge Hormone Health Network er PCO den mest almindelige årsag til infertilitet hos kvinder, ca. 5 til 6 millioner kvinder i USA har dette problem. Lad os diskutere resveratrol-østrogen- og resveratrol-testosteroneffekter.

Resveratrols effekter på testosteron og østrogen

Resveratrol østrogen ubalance

Ifølge flere undersøgelser spiller resveratrol en afgørende rolle i metabolismen af østrogen. Det skyldes, at resveratrol har samme struktur som østradiol. Det binder sig løst til østrogenets receptorer og ændrer dets signalering. Af denne grund fungerer resveratrol også som et fytoøstrogen. En nylig undersøgelse har vist, at resveratrol kan understøtte østrogenmetabolismen ved at øge koncentrationen af kinonreduktase (NQO1). Det er et enzym, som nedbryder kinon (en forbindelse, der kan øge risikoen for kræft) og sender dets metabolit tilbage til leveren til afgiftning. Resveratrol hæver således niveauet af kinonreduktase og beskytter DNA mod oxidativ stress og bruges også i brystkræftbehandling.

Estrogen virkning af resveratrol

Resveratrol, et fytokemikalie, har en stærk østrogen effekt på menneskekroppen. Det fungerer som en østrogenantagonist i henhold til østrogenreceptorerne, celletypen og niveauet af endogent østrogen. Flere undersøgelser har vist, at resveratrol effektivt kan hæmme aktiviteten af aromataseenzymer i brystkræftceller. Derudover spiller det en grundlæggende rolle i moduleringen af fase II- og I-enzymer, der er involveret i aktiveringen af kræftfremkaldende stoffer, endogene hormoner og afgiftning af lægemidler. Endnu en undersøgelse har konkluderet, at et dagligt tilskud på 1 gram resveratrol hos postmenopausale kvinder effektivt kan regulere østrogenmetabolitter. Der bør foretages yderligere undersøgelser af resveratrols positive indvirkning på risikofaktorer for brystkræft.

Resveratrol-testosteron-ubalance hos PCO'er

Kvinder, der lider af PCO, har højere niveauer af androgenhormoner, især testosteron, end gennemsnittet. Ifølge forskning er disse androgenhormoner stærkt forbundet med mænd, men kvinder har også i små mængder. Det øgede niveau af disse hormoner hos kvinder med PCO kan resultere i flere problemer som f.eks. overskydende hår på kroppen og i ansigtet, akne, vægtøgning, udeblevne eller uregelmæssige menstruationer og infertilitet. Kvinder med PCO har også en høj risiko for flere helbredskomplikationer som f.eks. diabetes.

En nylig undersøgelse har vist, at resveratrol er effektivt til at sænke niveauerne af testosteron og dehydroepiandrosteronsulfat (DHEAS) (et hormon, som omdannes til testosteron i menneskekroppen) hos PCO-patienter. University of California hævder, at resveratrol er et af de bedste kosttilskud, som kan normalisere den hormonelle ubalance hos PCO'er.

Forskningen blev udført på University of Medical Sciences i Poznan for at kontrollere effekten af resveratrol på hormonel ubalance. Tredive kvinder med PCO fik resveratroltilskud i tre måneder. Blodprøverne blev indsamlet i begyndelsen og slutningen af undersøgelsen for at kontrollere koncentrationen af testosteron og androgenhormoner i dem. De blev også testet for glukosetolerance i starten og slutningen af undersøgelsen for at undersøge risikofaktorer for diabetes. Resultaterne af undersøgelsen viste, at resveratrol reducerede testosteron- og DHEAS-niveauerne med henholdsvis 23,1 og 22,1 %.

Desuden reducerede resveratrols normalisering af testosteronniveauerne også risikoen for diabetes hos dem. Forskerne observerede også, at kvinder, der fik resveratrolbehandling under forskningen, observerede et fald i fasteinsulin med 31%. De blev også mere lydhøre over for insulin. Resveratrol kan således forbedre din krops evne til at bruge insulin og reducere risikoen for diabetes.

Forskningsresultater om resveratrol-testosteron

En undersøgelse har vist, at resveratrol kan hjælpe med at afbalancere østrogenresponsen. Det er grundlæggende for reproduktiv sundhed hos både mænd og kvinder. En anden undersøgelse har vist, at resveratrol kan øge både antallet af sædceller og testosteronniveauet hos mænd uden nogen negativ effekt. Sundhedseksperter mener, at resveratrol normaliserer hormoner ved at aktivere hypothalamus-hypofyse-gonadal-aksen (HPG). Denne akse er ansvarlig for at kontrollere frigivelsen af kønshormoner gennem hypothalamus fra hypofysen i hjernen.

Hos kvinder opfører resveratrol sig anderledes. I en undersøgelse fik fyrre postmenopausale kvinder 1 gram resveratrol dagligt i tolv uger. Det påvirkede ikke testosteron- og østrogenniveauet hos dem, men hævede niveauet af proteiner, som binder kønshormoner stærkt og transporterer dem via blodet. Reducerer også risikoen for brystkræft hos kvinder ved at regulere østrogenmetabolismen.

Hos rotter hæmmer resveratrol den enzymaktivitet, som aktiverer østrogenreceptorer. Det binder sig til dem og gør dem svage; denne handling har en afbalancerende effekt på kroppen. Ifølge sundhedseksperter kan resveratrol øge østrogenniveauet hos kvinder, når det bliver lavt (i overgangsalderen).

En anden undersøgelse har konkluderet, at høje doser resveratrol (næsten 1000 mg om dagen) i fire måneder er effektive til at reducere niveauet af androgen i serum. Men dens virkninger på niveauerne af testosteron og DHEAS er ikke klare.

Hvad man kan lære

  1. Resveratrol er en stærk fytokemisk forbindelse, der produceres af planter som reaktion på stress. Det findes mest i vin, røde druer, bælgfrugter og bær. Det har en høj antioxidant-, antiinflammatorisk- og fytoøstrogen-aktivitet. Det har dog dårlig biotilgængelighed, men giver flere sundhedsmæssige fordele for menneskekroppen, især når det gælder om at afbalancere kønshormoner.
  2. Denne forbindelse spiller en vigtig rolle i metabolismen af østrogen. Det har samme struktur som østradiol. Ifølge forskning binder resveratrol sig løst til østrogenets receptorer og ændrer dets signalering. Det er derfor, det fungerer som et fytoøstrogen.
  3. Det er ikke kun østrogen, resveratrol er også effektivt til at normalisere niveauerne af androgenhormoner (især testosteron) hos kvinder med PCO.
  4. Regelmæssig indtagelse af resveratrol sænker også niveauet af fasteinsulin med 31%, hvilket reducerer risikoen for diabetes type 2.
  5. Resveratrol giver flere sundhedsmæssige fordele som f.eks. at reducere risikoen for hjertesygdomme, kognitive forstyrrelser og brystkræft. Det øger også immunforsvaret.

Referencer

1. https://www.endocrine.org/news-and-advocacy/news-room/2016/resveratrol-can-help-correct-hormone-imbalance-in-women-with-pcos
2. https://supplements.selfdecode.com/blog/top-15-scientific-health-benefits-of-resveratrol-with-references/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25939591/
4. https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-014-0223-0
5. https://vitagene.com/blog/what-is-resveratrol/
6. https://hormonesbalance.com/articles/benefits-of-resveratrol/
7. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161018143436.htm