Hvad er Spermidin: Funktion, Fordele og Supplering

Vi ved, at behovet for en god kost og regelmæssig motion er afgørende for at opnå den længst mulige og sundeste levetid. Markedet for kosttilskud til longevity vokser, og det giver nye muligheder for kost- og livsstilsændringer. Spermidin vinder hurtigt popularitet som et kosttilskud. Det er en substans, der naturligt forekommer i celler og nogle fødevarer. Spermidins fordele er mange, og denne polyamin menes at fremme fertilitet, levetid og generel sundhed. Lad os derfor se nærmere på spermidins funktion og fordele.

Hvad er Spermidin

Det er en naturligt forekommende polyamin, der ofte findes i ribosomer og biologiske væv. Spermidin blev først identificeret i sæd, men blev senere påvist i alle eukaryote celler. Det kan også findes i forskellige typer ost, blomkål, broccoli og andre fødevarer. Spermidin kan stimulere autophagi. Autophagi-systemet nedbryder affald inden i celler og genanvender derefter cellulære dele. Dette system fungerer som mitokondriernes primære kvalitetskontrolmekanisme. Derudover nedbryder autophagi defekte og beskadigede mitokondrier.

Hvordan fungere Spermidin

Når det kommer til spermidins funktion, efterligner det virkningerne af kalorierestriktion på kroppen ved at simulere fasting. Det er afgørende for cellernes overlevelse og funktion.

Denne procedure øger levetiden og tilbyder beskyttelse mod sygdomme. Mængden af spermidin i vores kroppe falder naturligt med alderen, hvilket begrænser autophagi og fremskynder aldringsprocessen. At spise fødevarer rig på spermidin eller tage kosttilskud, er de mest effektive tilgange til at øge spermidinindtaget. Kosttilskuddene fås i pulver-, tablet- og væskeform og indeholder aktive stoffer, der opfylder alle dine ernæringsmæssige behov, som ikke er til stede i den typiske moderne kost; der er flere fordele ved spermidintilskud.

Spermidin er også en polyamin, hvilket gør det let at binde til mange molekyler og forbedrer funktionaliteten af disse molekyler. De hjælper med celleproliferation, DNA-stabilitet, apoptose og vækst. For sundt væv at vokse og fungere er spermidin afgørende.

Fordele ved Spermidin

Fordele ved spermidintilskud består af en bred vifte, og de har adskillige positive sundhedseffekter på grund af den autophagiske proces. Lad os tage et kig på nogle få.

Hjælper kroppens biologiske funktioner

Det er afgørende for at kontrollere adskillige biologiske funktioner, herunder opretholdelse af cellemembranpotentiale, aspartatreceptorer, nitrogenoxid-syntase og intracellulære pH-niveauer. Spermidin er en betydningsfuld morfogenetisk faktor, der påvirker, hvor længe celler og levende væv lever.

Modvirker aldring

I de senere år har spermidin fået opmærksomhed som et fantastisk middel mod aldring. Adskillige dyrestudier har vist, at indtagelse af spermidin kan være gavnligt for at undgå hepatocellulær kræft og leverfibrose. Spermidin hjælper også med at håndtere stress. Desuden, da spermidinniveauet falder med alderen, hjælper indtagelse af spermidintilskud mod aldersrelaterede sygdomme, der opstår ved lave niveauer af spermidin. For eksempel hjælper det med tykkere hårvækst, øjenvipper, ungdommelig hud og stærkere negle; det reducerer de synlige tegn på aldring.

Anti-inflammatorisk

Ifølge nogle undersøgelser hjælper spermidin med lipidmetabolisme, celleudvikling og proliferation og har antiinflammatoriske egenskaber. Inflammation er afgørende for sårheling og beskytter mod indtrængende mikroorganismer, men kronisk inflammation forbundet med aldring, også kendt som inflammaging, er farlig. Regenerering af sundt væv kan forhindres, hvis der er kronisk inflammation. Dette kan føre til, at immunsystemet fungerer dårligt og potentielt accelererer processen, hvor sunde celler ældes. Spermidin synes at mindske denne vedvarende inflammation og kan forsinke en aspekt af aldringsprocessen for celler og væv.

Forbedrer hukommelse og kognition

Spermidin kan også forbedre hukommelse og tankeprocesser. Det har potentiale til at beskytte neuroner mod inflammation, iskæmi og oxidativt stress. Det opløser amyloid beta-proteinet via autophagi, og disse plaques, som kan ophobes i hjernen, er forbundet med neurodegenerative tilstande som Alzheimer's. Faktisk kan spermidin hjælpe ældre personer med demens med at undgå hukommelsestab.

Beskytter mod DNA beskadigelse

Spermidin beskytter også DNA mod skade relateret til oxidativt stress. Det er blevet fundet at stabilisere mitokondriel DNA og beskytte mod aldring forårsaget af mutationer i det mitokondrielle genom.

Øger lipidmetabolismen.

Din lipidmetabolisme styrer, hvor længe du lever, og hvis den ikke fungerer korrekt, kan det have negativ indflydelse på din forventede levetid og sundhed. Spermidin bidrager til udviklingen af adipocytter, der ændrer lipidprofiler og øger deres indflydelse på levetiden. Spermidin er en lovende medicin til fremme af longevity, da det giver betydelig støtte til lipidmetabolismen.

Øger fertiliteten

Derudover er spermidin blevet knyttet til øget fertilitet. Æggestokkene opbygger over tid reaktive oxygenarter, der kan skade æggene og accelerere overgangsalderen. Reaktive oxygenarter kan føre til unormal udvikling af de kvindelige kimstamceller i æggestokkene, hvilket reducerer fertiliteten. Studier har vist, at spermidin kan reducere oxidativt stress, hvilket mindsker oxidativ skade og forbedrer fertiliteten.

Hvilke fødevarer indeholder Spermidin?

Flere fødevarer, såsom soja, grapefrugt, appelsiner, broccoli, grøn peber, ærter, fuldkorn og kikærter, er kostkilder til spermidin. Nogle af disse komponenter er især udbredt i den mediterrane kost, der fremmer longevity, og kan bidrage til ekstraordinære spermidinfordele. Hvedekim, en hyppig bestanddel i ernærings- og lang-leve-supplementer, indeholder også betydelige mængder spermidin. Du kan tage et spermidintilskud, hvis du har svært ved at få nok gennem din kost. Den kunstige spermidin, der findes i kosttilskud, er den samme som den naturlige molekyle. Det blev engang bredt troet, at osteforbrug var usundt. Men ifølge nyere studier kan aldrende oste som parmesan, cheddar og brie, der er fremragende kilder til calcium og spermidin, forbedre generel sundhed.

Konklusion

Det er uomtvisteligt, at der er adskillige spermidinfordele, såsom anti-aldrende egenskaber og beskyttelse af DNA for at forbedre reproduktiv sundhed. Spermidin er sikker at indtage, og der er blevet foretaget mange studier, der ikke har vist nogen uønskede bivirkninger. Det er også sikkert at indtage, da det er endogent for den menneskelige krop. Der er ingen tvivl om, at spermidintilskud gavner den menneskelige krop. Der er i øjeblikket flere spermidintilskud på markedet, enten i ren form eller forbindelsesform, hvor spermidin kombineres med andre aktive stoffer.

Reference: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35478379/

Køb dit Spermidin tilskud her, allerede i dag! Kvalitets testet og produceret i EU

Spermidin fra Purovitalis