Øger NMN-tilskud fertiliteten hos kvinder?

NMN (nikotinamidmononukleotid) er et vigtigt molekyle, der findes i alle kroppens celler, også kendt som NAD+. Cellerne bruger dette molekyle i flere vigtige funktioner, især i energiproduktionen. Og denne energi bruges til at aktivere det protein, som reparerer beskadiget DNA. Men med alderen falder dette molekyle i kroppens celler. Lad os diskutere, om NMN-tilskud øger fertiliteten hos kvinder?

NMN Supplement fertility, does a small NMN dosage increase fertility in woman?

Faldet i ægkvalitet med alderen

Når en kvinde fødes, er alle hendes æg allerede til stede i kroppen og vil ældes med hende gennem hele livet. Selv om en kvinde i midten eller slutningen af 30'erne kan være i god fysisk form og sund, vil hendes æg sandsynligvis være af lav kvalitet på grund af aldring. Denne tilstand reducerer chancen for at blive gravid og øger risikoen for kromosomfejl hos nyfødte.

Ifølge professor Homer er der en kontinuerlig stigning i graviditetsproblemer hos kvinder på 40 år eller derover; det er derfor, hver fjerde kvinde får IVF-behandling for at blive gravid. Så der er mulighed for at forbedre ægkvaliteten gennem oral indtagelse af NAD-boostende midler, hvilket er ikke-invasivt sammenlignet med IVF.

Øger NMN-tilskud fertiliteten?

Forskning har også afsløret, at NMN hjælper med at forbedre oocytkvaliteten hos ældre rotter ved at genoprette de tilstrækkelige niveauer af nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD+). Med enkle ord er oocytter begyndelsen på dit liv. De er umodne ægceller, som modnes og omdannes til ægget, der er almindeligt kendt som et æg. Men med alderen falder deres kvalitet. Så der er altid en effektiv metode til at forbedre deres kvalitet gennem tilskud eller kost. Ifølge professor Hayden Homer er æg af god kvalitet vigtige for en vellykket graviditet, da de leverer alle de byggesten, som et embryo har brug for.

En nylig undersøgelse har vist, at oral indgivelse af NMN-tilskud til ældre mus i fire uger effektivt forbedrer ægkvaliteten. Forskningen giver en potentiel strategi til at forbedre kvinders forplantningsevne i en høj alder. University of Queensland har fundet ud af, at ikke-invasive behandlinger (som f.eks. NMN-tilskud) er gode til at genoprette og vedligeholde ægmængde og -kvalitet og forhindre den største graviditetsbarriere i en høj alder.

Ifølge sundhedseksperter er oocytter af høj kvalitet obligatoriske for en vellykket befrugtning og korrekt embryonal udvikling. Hos pattedyr er reproduktiv aldring hos kvinder defineret ved et fald i kvaliteten og mængden af oocytter og en væskefyldt sæk, der indeholder follikler i æggestokkene. En undersøgelse har vist, at oocytter af dårlig kvalitet er den mest udbredte årsag til infertilitet hos ældre kvinder. Og også en primær årsag til suboptimale reproduktive resultater.

Virkning af NMN-tilskud på oocytternes kvalitet

I undersøgelsen har en forsker observeret, at der er et synligt fald i ægløsning af oocytter med stigende alder. Samtidig øges antallet af fragmenterede oocytter (umodne, defekte ægceller), som let går i stykker og til sidst dør. Men da en forsker behandlede en ældre oocyt med et NMN-tilskud, genoprettede det dens NAD+-niveau, forbedrede modningshastigheden og fjernede effektivt de defekte og fragmenterede ældre oocytter. Desuden observerede forskeren, at aldring i høj grad påvirker kvindens follikeludvikling, men NMN-tilskuddet forbedrede antallet af follikler.

Desuden observerede forskerne, at NMN-tilskud forbedrede befrugtningsevnen hos ældre oocytter og deres kvantitet og kvalitet. NMN-tilskud forbedrede også den embryonale udvikling af befrugtede oocytter betydeligt. Desuden observerede de en synlig forbedring i produktionshastigheden af blastocyster (en cellesamling på tidspunktet for den tidlige udvikling hos mennesker) fra befrugtede oocytter. Undersøgelsen viste således, at NMN-tilskud hos ældre kvinder kan forbedre befrugtningsevnen og den embryonale udvikling i ældre oocytter betydeligt.

Hvordan øger NMN fertiliteten? Molekylær mekanisme

Endelig har forskerne fundet ud af, at NMN revitaliserer gamle oocytter ved at genoprette fordelingen og funktionen af mitokondrierne (cellens kraftværk). De observerede, at NMN signifikant hæmmer aflejringen af frie radikaler (ustabile molekyler, som kan skade proteiner, DNA og RNA) i mitokondrier, hvilket resulterer i celledød. Samtidig reducerer NMN-tilskud DNA-skader og i sidste ende celledød.

Disse resultater tilbyder en effektiv tilgang til at øge fertiliteten hos ældre kvinder og til at modtage ægceller af bedre kvalitet til assisteret reproduktionsteknologi. Samlet set har forskningsresultaterne afsløret, at NMN-tilskuddene effektivt beskytter ægcellerne mod aldersrelaterede ændringer og skader.

Er NMN-tilskud sikre?

Der er endnu ingen forsøg på mennesker relateret til fertilitet. Men dyreforsøg har ikke rapporteret nogen bivirkninger af NMN-tilskud. Forskningen har vist, at oral administration af 100, 200 og 500 mg NMN-doser er sikker og veltolereret. Det forårsager ikke nogen synlig klinisk ændring i puls, kropstemperatur, blodtryk og iltmætning. Læs mere om sikkerheden og bivirkningerne ved nikotinamidmononukleotid her.

Bivirkninger og forholdsregler ved NMN-tilskud

Det eneste problem, der blev rapporteret med NMN-tilskud, var deres opbevaring. Når de blev opbevaret i et varmt miljø, blev det nedbrudt til nikotinamid, en gift, der kan være skadelig for kroppen. Så for at forhindre denne skade bør det opbevares korrekt ved lave temperaturer, især i køleskabe.

Nyere forskning har vist, at mindre bivirkninger, herunder nedsat søvn og hukommelse, ses ved brug af NMN i syv dage. I så fald skal du give din krop en pause, konsultere din diætist og begynde at tage tilskuddet igen i henhold til hendes retningslinjer.

På bundlinjen

Øger NMN-tilskud fertiliteten hos kvinder? Videnskabelige beviser har vist, at æggenes lighed falder med alderen hos kvinder, hvilket skaber et problem med at blive gravid. NMN-tilskud kan øge NAD+-niveauerne betydeligt, hvilket er vigtigt for at forbedre fertiliteten hos ældre kvinder. Disse tilskud forbedrer æggenes kvalitet, kvantitet, befrugtningsgrad og embryonal udvikling. NMN-tilskud er sikre og veltolererede, men har problemer med opbevaring. Så for at forhindre deres bivirkninger bør de opbevares ved lave temperaturer. 

Referencer

1. https://www.cell.com/cell-reports/pdf/S2211-1247(20)30972-4.pdf

2. https://www.bionews.org.uk/page_147861

3. https://www.nmn.com/news/nmn-oocyte-quality-and-fertilization-ability

4. http://www.okilab.es/fascinating-nmn-pills-to-reverse-womens-eggs-aging/

5. https://www.atozfertility.com/blog/nad-nmn-nr-eggquality

6. https://www.nmn.com/news/nmn-and-female-fertility-during-aging

7. https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(20)30972-4

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7063679/