Spermidin-bivirkninger - myter vs. virkelighed

Kosttilskud til Longevity har oversvømmet markedet, og takket være voksende forskning er de i centrum for opmærksomheden. Men som slutforbruger hænger frygten for bivirkningerne ved at tage sådanne kosttilskud altid over hovedet på en. Som et populært tilskud til Longevity synes spermidin for eksempel at være et fremragende valg til at forbedre sundheden og til sund aldring. Blandt andre fordele inducerer det autofagi - en proces, hvor din krop nedbryder eller fjerner gamle og beskadigede celler (1). Autofagi er afgørende for Longevity. Desværre falder dens hastighed, når vi bliver ældre (2).

Men ligesom med alle andre produkter, du indtager, er det også vigtigt at tjekke, om spermidin har nogen bivirkninger. Det giver anledning til hovedbrud, da alle på internettet synes at kun diskuterer fordelene og overser dette afgørende aspekt. Du har måske hørt om polyamintoksicitet, som kan forårsage hjerne-, lever- og nyreproblemer. (3). Ikke underligt, at du føler dig udmattet og er her nu for at finde pålidelig information.

Lad os se på forskningen for at se, om spermidin er sikkert, og om det har nogen bivirkninger.

spermidine side effects myts vs reality, are there any side effects to this supplement?

Er spermidin sikkert at tage?

Først og fremmest, er spermidin sikkert at tage? Det korte svar er ja. I den anbefalede daglige dosis på ca. 5 til 10 mg er spermidin et ekstremt sikkert stof med fremragende tolerabilitet og har til dato ingen kendte bivirkninger (4). Årsagen er, at spermidin produceres naturligt i menneskekroppen og også forekommer i den mad, vi spiser. Vores krop har således ikke kun brug for polyaminer for at bevare sundheden, men er også godt tilpasset disse forbindelser. Desuden understøtter forskningen også disse påstande.

For eksempel afslørede et studie fra 1997 på laboratoriemus, at spermidin viste nogle negative resultater. Ved doser på omkring 600 mg/kg kropsvægt - hvilket er ekstremt højt sammenlignet med den typiske daglige dosis. Men ved dette højere indtag begyndte spermidin at vise tegn på toksicitet, såsom et fald i appetit, vægt og blodniveauer af calcium og kalium hos hanrotter og en stigning i plasmaaktiviteten af aspartataminotransferase og alaninaminotransferase - to enzymer, der bruges til at vurdere leverfunktionen (5).

En undersøgelse fra 2018 evaluerede desuden toksiciteten af spermin og spermidin, der findes i fødevarer, over for tarmcellerne. Forskerne fandt ud af, at mens begge polyaminer ikke er giftige for tarmen ved normale doser i fødevarer, så fremkalder de tarmcellernes død ved meget høje doser (1,5 g/kg kropsvægt) (6). Forskerne siger dog, at det er spermin, der er mere giftigt ved disse niveauer end spermidin (ca. 5,5 gange mere giftigt).

Sikkerhedsundersøgelse af spermidin på mennesker

Ud over disse laboratorieundersøgelser er forskning på mennesker også lovende. For eksempel viste en undersøgelse fra 2018 med 30 menneskelige deltagere, at indtagelse af spermidin-rig hvedekimekstrakt i tre måneder ikke forårsagede nogen forstyrrelser i vægt, elektrolytter, blodparametre for sikkerhed og blodtryk eller andre vitale tegn (7). I stedet viste undersøgelsen, at spermidin forbedrede den kognitive funktion hos ældre deltagere. Den samme undersøgelse blev udført på laboratoriemus og gav lignende resultater.

Desuden har Europaunionen allerede godkendt spermidinrige fødevarer som hvedekimekstrakt, der er blevet meget populært hos forbrugerne. Som tiden går, og mere forskning fortsætter med at støtte påstandene om kosttilskud til Longevity, vil spermidin kun stige i popularitet. I mellemtiden er én ting dog sikker: Spermidin er en ekstremt sikker polyamin med fremragende tolerance. Og som det gælder for enhver gift, er det altid dosis, der er giftig, snarere end selve forbindelsen.

Spermidin i forhold til andre polyaminer

Den egentlige misforståelse om, at spermidin har bivirkninger, begynder med, at det er en biogen amin - forbindelser, der har en eller flere amingrupper og dannes som decarboxyleringsprodukter af aminosyrer. Tidlige forskere troede, at spermidin og andre polyaminer ligesom andre biogene aminer som tyramin, histamin, kadaverin, phenylethylamin og tryptamin også ville have bivirkninger (8). Nogle af bivirkningerne ved disse biogene aminer kan være hovedpine, hjertebanken, opkastning, diarré, allergi og hypertensive kriser (9).

Konklusion

Som diskuteret adskiller spermidin sig fra andre biogene forbindelser. Det fremkalder ikke oxidativ stress i kroppen og forårsager derfor ikke sundhedsproblemer. Spermidin har ingen kendte bivirkninger indtil nu, selv ikke ved meget høje doser. I stedet gavner det kroppen på mange forskellige måder, bl.a. ved at virke anti-inflammatorisk og ved at fremkalde autofagi, der hjælper med at forlænge den enkeltes levetid. Derfor er det meget usandsynligt, at tilskud med spermidin giver nogen bivirkninger.